Syriza, de links-radicale partij van de vorige maand afgetreden premier Alexis Tsipras, lijkt af te stevenen op een nipte zege bij de Griekse verkiezingen.

Dat blijkt zondag uit de eerste polls.

Volgens een gecombineerde poll van vijf televisiezenders krijgt Syriza tussen de 30 en 34 procent van de stemmen. De centrumrechtse partij Nieuwe Democratie (ND) volgt met 28,5 tot 32,5 procent. Afgaand op de poll maakt ND nog een kans op de overwinning, maar dat lijkt moeilijk te gaan worden. De ultrarechtse Gouden Dageraad lijkt de derde partij te gaan worden, met 6,5 procent tot 8 procent.

Ook een aparte poll voor Skai televisie, uitgevoerd door de Universiteit van Macedonië, laat Syriza zien als nipte winnaar. De partij van Tsipras krijgt volgens de poll tussen de 31 en 35 procent van de stemmen, ND is de tweede partij met 29 tot 33 procent.

Als er niks meer veranderd aan de uitslag, is er een coalitie nodig om een regering te vormen.

De Grieken kiezen 250 van de 300 parlementszetels. Het kiesstelsel beoogt een sterke regering en daarom krijgt de grootste partij vijftig zetels bonus. Zondag doen negentien partijen mee en de kans op eenvoudige coalitievorming is klein

Tsipras wil zich aan akkoord met schuldeisers houden

Tsipras zal zich, ongeacht de uitslag van de nieuwe verkiezingen op 20 september, aan de overeenkomst houden die het land sloot met de schuldeisers, benadrukte hij op 7 september tijdens een persconferentie.

Daarmee weersprak hij eerdere mediaberichten waarin werd gesteld dat hij zou aandringen op nieuwe onderhandelingen. Volgens Tsipras is het belangrijkste doel om de schuldenberg van Griekenland af te bouwen. Het naleven van de uitspraken is daarbij volgens hem ,,de enige manier".

Mocht Tsipras na de verkiezingen in de oppositie belanden, dan zou hij naar eigen zeggen ook stemmen voor het naleven van de financieringsovereenkomst. ,,We zullen ons houden aan de afspraken", aldus Tsipras.

Eerder meldde eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem al dat Griekenland alleen op verdere financiële steun hoeft te rekenen als het land zich houdt aan de hervormings- en bezuinigingsafspraken die zijn gemaakt.

Griekenland en zijn geldschieters werden het deze zomer eens over een derde steunprogramma van circa 86 miljard euro voor de komende drie jaar uit het permanente noodfonds ESM. Daags na het vrijgeven van het eerste deel van 26 miljard euro kondigde Tsipras zijn ontslag aan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl